Skip to main content

Business Analyse

BLOG

BA Cloud

Wat is een Business Analist?

De rol van de Business Analist wordt vooral herkend bij grote organisaties. Processen en systemen worden regelmatig aangepast om bijvoorbeeld een marktkans te benutten of om te voldoen aan nieuwe wetgeving. Uiteindelijk betekent dat bijna altijd dat applicaties waarmee collega’s werken en/of met (potentiële) klanten gecommuniceerd wordt moeten worden aangepast. Die aanpassingen moeten gebaseerd zijn op een professionele vastlegging van de gewenste functionaliteit. De uitvraag (bijvoorbeeld in de vorm van workshops en interviews), vastlegging en daarna overdracht van die functionaliteit aan software developers is de kernactiviteit van een Business Analist.

Vaak wordt deze rol Business Analist genoemd, soms heeft men het over een Informatie- of Proces Analist. Ongetwijfeld gebruiken we over ‘n tijdje weer een andere term. Wat echter blijft is de bijbehorende competentie set: Business Analisten zijn communicatief, analytisch en politiek sterk. Ze begrijpen welke (eind)klanten bediend worden en hoe dat gebeurt. Daarnaast hebben ze voldoende bagage om software developers, architecten en IT infrastructuur specialisten te begrijpen. 

Tot voor kort zag men deze rol als de brugfunctie tussen Business en IT. Ondertussen ontwikkelt de digitalisering zich zo snel dat bij vele organisaties Business en IT volledig met elkaar versmolten zijn. De afstand tussen eindklant en Business Analist wordt zo steeds kleiner. En diezelfde Business Analist maakt vaak deel uit van een Agile team. Met zo’n organisatie-inrichting zijn organisaties beter in staat om zich snel aan te passen.

Analyse knop

De rol van Business Analist

Als Business Analist heb je binnen de organisatie een verbindende rol. Je hebt zicht op relevante processen, proces-eigenaren, stakeholders, gebruikers en IT. Vanuit de gevraagde verandering leg je verbinding tussen alle betrokkenen. Je hebt de rol (en natuurlijke drang) om zaken vast te leggen, verbetervoorstellen te doen en risico’s in kaart te brengen. Als Business Analist breng je de veranderbehoefte van de organisatie en de oplossing bij elkaar. Je schakelt, je analyseert en noteert wat nodig is voor verbetering en vertaalt dit door binnen de organisatie.

De werkzaamheden van een Business Analist

De Business Analist als verbinder. Wat zijn dan concrete werkzaamheden die je oppakt als BA? Hierbij kun je denken aan:

  • Inventarisatie eisen en wensen
  • Scoping
  • Business Process Management
  • Informatie Analyse
  • Probleem Analyse
  • Rapportage
  • Risico- en Impact Analyse
  • Realisatieplanning
  • Draagvlak creëren
  • Kwaliteitsborging
  • Opstellen Business Case
  • Implementatie begeleiding 
  • Stakeholder management
  • Borging
  • Requirements Management
  • Non Functional Requirements 

Dit is maar een deel van de werkzaamheden van een Business Analist. Het geeft echter een goed beeld van hoe waardevol Business Analisten zijn voor een organisatie!

Entrador Business Analist

Persoonlijkheid, stevige basis in business analyse en expertise. Dat klinkt misschien nog wat algemeen toch? Als we heel eerlijk zijn, zijn onze Business Analisten; een beetje eigenwijs, hebben ze de drang om te verbeteren en zijn ze nieuwsgierig,  communicatief en analytisch zeer sterk! Deze eigenschappen hebben ze nodig om rekening te houden met politieke verhoudingen en om stakeholder management binnen de organisatie goed uit te kunnen voeren.

Opleiding tot Business Analist

Minimaal een afgeronde HBO/ WO opleiding in de richting van Informatica of Bedrijfskunde is wenselijk. Bij Entrador bereiden we onze Business Analisten voor op trends die we in de markt zien ontstaan. Dit doen we door middel van opleiding binnen Entrador. Bijvoorbeeld door de BA’s al vroeg te certificeren als Product Owner. Dit is een expertise die we gelijk meegeven aan onze Business Analisten omdat wij zien dat dit uitermate geschikte manier is om gelijk het verschil te maken binnen veel organisaties.